Pentukirje

Hyvä uusi paimensukuisen lapinkoiran omistaja

Elämääsi – ja sydämeesi – on mönkinyt uusi tulokas, paimensukuisen lapinkoiran pentu. Toivottavasti Sinulla riittää vielä aikaa jossakin välissä tutustua tämän kansion sisältöön. Tarkoituksenamme on kertoa Sinulle, mitä ovat paimensukuinen lapinkoira ja Paimensukuisen Lapinkoiran Seura ry ja miksi ne ovat olemassa.

Koirasi on virallisesti rekisteröity suomenlapinkoiraksi. Paimensukuisiksi lapinkoiriksi kutsumme kuitenkin sellaisia suomenlapinkoirarekisterissä olevia koiria, jotka polveutuvat vanhoista poronhoitoalueen käyttökoirasuvuista. Näissä koirissa pyritään säilyttämään paimenkoiran luonne, olemus ja ulkonäkö. Tyypillisimmillään paimensukuinen lapinkoira eroaa hieman rotumääritelmän mukaisesta suomenlapinkoirasta.

Tämän koirakannan säilyttämiseksi perustettiin vuonna 1981 Paimensukuisen Lapinkoiran Seura. Kansiosta löydät seuran säännöt, kuluvan vuoden toimintasuunnitelman ja talousarvion.

Päämääränämme on säilyttää nämä tunnetuista käyttökoirasuvuista polveutuvat koiramme omana linjanaan. Tämän vuoksi toivomme, että paimensukuisia lapinkoiria käytetään siitokseen vain keskenään eli paimensukuiset nartut astutetaan vain paimensukuisilla uroksilla ja paimensukuiset urokset astuvat vain paimensukuisia narttuja. Uskomme, että paimensukuinen lapinkoira on omanlaisensa, sekä luonteensa että rakenteensa puolesta, ja siksi säilyttämisen arvoinen.

Paimensukuisen Lapinkoiran Seuran toiminta on viime vuosina ollut erittäin vireätä. Vuosittainen päätapahtuma on Katselmus, epävirallinen näyttelymme, jossa on parhaimmillaan ollut lähes 300 paimensukuista lapinkoiraa. Seura on järjestänyt kesäleirejä eri puolilla Suomea. Lisäksi on ollut erilaisten teemojen ympärille rakennettuja viikonloppu- ja päivätilaisuuksia, jälkeläisseurantatapahtumia, jne. Seura julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Reviiri-lehteä, jonka näytenumeron löydät kansiosta. Reviiristä näet kaikki seuran toimihenkilöt sekä eri puolilla maata toimivien aluekerhojen yhteyshenkilöt. Lehden lisäksi olemme julkaisseet toimintamme aikana kaksi kirjaa: Seuran 10-vuotisjuhlakirjan ja Beana – paimensukuisen lapinkoiran elämää. Beana-kirjaa voit ostaa, mutta 10 -vuotisjuhlakirjan painos on loppuunmyyty. Molempia kirjoja voit lainata kirjastosta.

Viimeisintä tietoa Paimensukuisen Lapinkoiran Seurasta on haettavissa internetistä osoitteestahttp://www.paimensukuinen.fi . Seuran kotisivuilla on myös luettelo kaikista paimensukuisista lapinkoirista terveystietoineen.

Mikäli et vielä kuulu Paimensukuisen Lapinkoiran Seuraan ja haluat liittyä, voit tehdä sen nyt. Kansiossa onjäsenhakemuskaavake, jonka voit täyttää ja allekirjoittaa. Sovi kasvattajan kanssa, että hän maksaa ensimmäisen vuoden jäsenmaksun kasvattajahintaan 10 euroa ja lähetä hakemus kasvattajalle, joka toimittaa sen jäsensihteerille.

Ja vielä väärinkäsitysten välttämiseksi: Paimensukuisen Lapinkoiran Seura ry on rekisteröity yhdistys, mutta ei Suomen Kennelliiton alainen järjestö. Virallinen rotujärjestö on Lappalaiskoirat ry. Halutessasi voit kuulua molempiin yhdistyksiin.

Toivotamme Sinulle monia onnellisia vuosia uuden koirasi kanssa. Toivottavasti tapaamme joskus Paimensukuisen Lapinkoiran Seuran tapahtumissa.

Paimensukuisen Lapinkoiran Seura ry

Leila Snellman
puheenjohtaja